Köpenhamns innovativa matscen
Köpenhamns har en av världens mest innovativa restaurangscener. Vi har fått några riktiga föregångare som utmanar hela idén om mat, hur den tillagas och hur den upplevs. Men varför är det så? Låt oss ta en titt på avstånd och se om vi kan få en glimt av den stora bilden.
Som du kanske vet gör Köpenhamn i allra högsta grad sin egen grej på den internationella matscenen. Oavsett om du är intresserad av experimentella kulinariska upplevelser av riktigt, riktigt hög klass, traditionella danska rätter eller hållbara maträtter så hittar du allt här. Och allt i alla prisklasser.
Typiskt för Köpenhamns matliv?
Den nya nordiska vågen är bara en liten, om än betydande, del av vad som har hänt på Köpenhamns matscen de senaste åren. Men andra delar av pusslet måste tas i beaktande för att få en mer komplett bild av vad du kan förvänta dig när du går på restaurang i Köpenhamn.
Foto:Daniel Rasmussen
Så vad är trots allt typiskt? Vi måste prata om hållbarhet, mångsidighet, innovation och naturligtvis världsledande gastronomi av högsta klass.
Bokstavligen de bästa restaurangerna i världen
Köpenhamn är för närvarande värd för inte bara världens bästa restaurang utan även för den näst bästa. Noma respektive Geranium. De två restaurangerna har tre Michelinstjärnor vardera och båda sätter ribban högt, inte bara inom gastronomin utan även när det gäller hållbarhet i kombination med fina restauranger.
Välsmakande hållbarhet
Köpenhamn är en stand som tänker grönt, och det gäller även en stor del av den lokala restaurangbranschen. Det finns inga generella regler här, utan flera restauranger sätter upp sina egna regler. Ekologiska produkter, lokalt odlade grödor, minimering av matavfall, omprövning av energiförbrukningen osv. Och självklart ska maten fortfarande vara supergod.
På en takterrass i Østerbroområdet ligger den urbana gården och restaurangen ØsterGro. Det är en så kallad CSA, Community Supported Agriculture. En alternativ, lokalt baserad ekonomisk modell för jordbruk och livsmedelsdistribution som direkt kopplar samman jordbrukare och konsumenter.Foto:Martin Heiberg
En varmkorv eller en femtiorättersmeny?
Hållbar mat är så många olika saker. Tre restaurangtips från helt olika hyllor, men alla med fokus på kvalitet och gröna initiativ.
Att vila på traditionens axlar
Traditionell dansk mat består av många olika saker, men den klassiska "smørrebrød" är kanske den mest kända. Den öppna smörgåsen, som ofta serveras med en kall öl och en snaps, är något du inte får missa. Vi har valt ut tre restauranger som både erbjuder traditionella rätter och nytolkningar av de samma.
Foto:Chris Tonnesen
Bra ställen för att njuta av traditionell dansk mat
Välj mellan super-traditionella smørrebröd, veganska och vegetariska tolkningar av klassiska rätter eller njut av klassikerna så som de en gång var.